Kako ženska postane morilka

 

Enodejanka za pogumna dekleta, za Natalie …

 

matilda, borka, jara

mlad moški, nočni čistilec

 

 

PRVI DEL: ROJSTVO DEKLICE BREZ IMENA

 

V tej porodnišnici je preveč rodilj in njihovih dojenčkov. Sobe so natrpane z zasedenimi posteljami. Matilda izgleda zelo dobro, mlada je in ima veliko kondicije. Rodila je v pičlih treh urah. Nad bolniško posteljo v porodniški sobi si je obesila jugoslovansko zastavo. Je jugonostalgična in bi raje živela malo prej, kot zdaj. Njena dojenčica leži v prozorni otroški posteljici. Na njo je prilepljen roza listek na katerem piše: DEKLICA – to malo bitje še nima imena. Soba je temna, noč je že objela Zemljo in nekakšna modra svetloba počasi prodira v sobo. Ozračje je mistično.

matilda 

Ženska je rodilja. Ženska mora občutiti premočno bolečino, ko rojeva. Samo tako se zaveda, kako pomembno nalogo opravlja. Ženski se maternica mora raztrgat. Ženski mora špricati kri, mora kričati in mali delčki njenega notranjega mesa morajo padati po tleh. Ženska mora rojevati predolgo. Dokazati mora, da se je pripravljena borit. Mora rojevati vsaj devet ur. Takšna ženska je torej borka. Če rojeva samo tri ure in njen nežni, roza, delikatni presredek ne eksplodira, potem je šibka. Ženski morajo popokati vse žilice v očeh. Mora izkrvaveti do smrti. Dokazati, da je pomemben član naše družbe. Da se rada reproducira. Naše prednice so rojevale kar tako, na polju. Malo so okopavale krompir in potem puf! Mali dojenček ali dojenčica je zletel, ali zletela na domačo zemljo. Krog se je sklenil. Danes je vse drugače, vse je tako kot nekoč ni bilo. 

Pride mlad moški. Nosi oprijete hlače, da se vidi, kako močno je obdarjen. 

mlad moški 

Ljubica, lepotica moja! Si se malo našminkala? 

matilda 

Mala sploh ni želela spati, samo gledala me je. Iz svojih še nerazvitih pljuč je spuščala takšne nenaravne glasove, da me je bilo res strah. Še lulat nisem uspela.

 

mlad moški 

Nič zato, se boš pa zdaj malo spočila. Poskusi zapreti oči za pol ure, jaz jo bom pa pocartal. Sej bo dovolj ane? Lahko tudi slabo urico … ker potem pa bo moja mala junakinja že morala jesti. Boš malo popapala, za očija, a prav? Da boš velika in močna, potem pa vse premagala. Vsak, ki ti bo vsaj malo težil, ga boš takoj postavila na svoje mesto! Ti moja štručka lepa …

matlda 

Pusti jo! Vidiš, da je zaspala. 

mlad moški 

Ne, ne, ti nič ne skrbi. Sprehodil se bom z njo po hodniku. Na koncu imajo nekakšne plakate s črno-belimi podobami in to jo bo bo pomirilo, če se bo zbudila in zajokala. Morava ji privoščiti malo svežega zraka, tukaj v sobi je tako zatohlo.

matilda 

Počasi, zbudila se bo. Dobro jo zavij v odejico in ji zaveži kapico, dol ji bo padla!

Nespretno zaveže kapico. Odejo spodvije pod njeno malo telo. Neuspešno. Opazuje jo in svoje močne roke nasloni na bolnišnično posteljico. Nekako tako kot, da bi slonel na šanku. 

mlad moški 

Te pokrijem? 

matilda 

Noge imam že čisto premražene.

Pokrije njene mlade noge, čeprav ji ni hladno. To je rekla samo zato, ker je zelo prijazna ženska. Če bi jo poznal, bi razumel, da mu je dovolila samo zato, da ne bi bil užaljen. 

mlad moški 

Si že sama v sobi? Kje pa je tista simpatična gospa? In njen sinko? No, zdaj pa bosta imeli mir, ko se ta mali pamž ne bo drl na uho najini lepotički. Že takoj se vidi, kdo bo razvajen in kdo bo zmagovalec! Žal mi je njegove mamice sicer, vedno tako sama in tako nesrečna. No, sicer pa zakaj bi se sploh ukvarjala z njo, ko pa sva midva tako zelo srečna. Ane, ljubica? 

matilda 

Nekaj ni v redu. Ne spomnim se, kdaj točno je šla, tudi njenega dojenčka ni nikjer. Šive ji odstranjujejo. Ti sploh ne veš, kdo je ona! To je ta bejba o kateri se govori po porodnišnici. Rojevala je trinajst ur, ona je gospa Borka!

mlad moški 

No, kje pa misliš da je sine jokica?

matilda

Ne pretiravaj, čisto okej dojenček je. Ne joče nič več kot najina deklica. Verjetno ga je peljala v sobo z drugimi dojenčki, k babicam. Prej sem tja peljala najino deklico, da sem lahko spala.

mlad moški

Zakaj bi takšno malo štručko peljala v neoseben prostor z ostalimi, ne tako zelo prikupnimi dojenčki? Jaz sem tu vsak dan, ti je res ne rabiš je vozit tja.

matilda 

Utrujena sem bila. Včeraj te ni bilo. 

mlad moški 

Dojenčica zdaj potrebuje mamico. Te čutiti, vohati tvojo kožo, ko pa imaš tako krasen vonj po svežem mleku. Daj obleci še nogavičke, odeja ni dovolj za tvoje ledene podplate.

Matilda ne obuje nogavičk. Tako zelo pa spet ni prijazna. Mlad moški se vendar opogumi in dviguje deklico iz posteljice. 

matilda 

Prosim te … dvigni jo čisto počasi in nežno, da ne bo začela kričati!

 

mlad moški 

Jokati, ane ljubica? 

matilda 

Kričati, ona zdaj kriči! Otroci pač kričijo, ane?

mlad moški 

Ona je nežno, malo in krhko bitje. 

matilda 

Tako je. Ona je nežno, malo in krhko bitje. 

mlad moški 

Poglej jo, kako mirno spi! Podobna mi je. To je moja spalna drža! 

matilda 

Sestre so rekle, da ima moj nos. 

mlad moški 

Iste oči ima kot moja mamica. Podobne zrelim mandljem. 

Pa sta šla. Mlad moški se z dojenčico sprehaja po hodniku. 

matilda 

Pa sta šla. 

mlad moški 

Pa sva šla in vse je bilo v redu. 

 

matilda 

Pa sta šla in vse je bilo v redu. Prisluhnila sem, da bi s hodnika zaslišala kričanje, jok, kričanje moje male dojenčice, ki imena še nima. Nikakor se ne moreva odločiti. On ima nekaj predlogov – vsi so povezani z družinskim drevesom njegove družine. Najboljše bi mu tako ali tako bilo, če jo poimenujeva kar Marija, po njegovi mamici. Marija. Marička. Mary. Ne maram vzdevkov. Nočem, da to srčkano bitje že ob rojstvu nosi vso težo družinske preteklosti in še vso to brezmadežnost, ker samo ena se je uspela rešiti tako, druga se ne bo. Druga bo samo Marija, ne devica, ne brezmadežnica, ampak navadna ženska. Sigurno bo prej kurba, tudi ko bo tehnično še zmeraj devica. Tako stvari stojijo danes. Vse neoriginalne Marije bodo, ali pa so že, brezveznice. Lahko je še slabše. Moji prijateljici je ime Medeja. Vedno znova se sprašujem, kaj za vraga je bilo njeni mami, da ji je dala takšno ime. Seveda, mama ni nič kriva. Poimenoval jo je njen zlati očka. Jasno, mati hčerki nikoli ne bi dala takšnega imena, to lahko stori samo očka. Moški. In to takšen, ki je prespal srednješolsko učno uro slovenščine. 

Dojenčica pobruha mladega moškega. Bruhanje je zelenorjave barve. 

mlad moški 

Pobruhala me je! Smrdi, slabo mi je! 

Mlad moški skoraj bruha. Za kosilo je jedel krompir v kosih in dunajski zrezek. Zadrži se, bo že potem popil nekaj kratkega, pa bo v redu. 

matilda 

Sem ti rekla, da je ne zibaj tako močno!

Pok. Jok. Krik. Dojenčica mu je padla po tleh, kako je lahko to dopustil?! 

mlad moški 

Čistil sem bruhanje iz srajce in kar zgodilo se je! 

matilda 

Najina dojenčica mu je padla na tla. 

 

mlad moški 

Moja hči mi je padla na tla. 

matilda 

Takrat sem pomislila “o lepo, zdaj pa ne bo več kričala”. Takoj me je postalo tako sram, da sem se skoraj s posteljo vred vdrla v tla, globoko v klet porodnišnice, kjer verjetno skrivajo mrtve dojenčke in razkosane mlade mamice. 

Matilda začne božati jugoslovansko zastavo na steni, da bi se pomirila. Iz nekega čudnega razloga jo to pomirja. 

mlad moški 

Jaz sem zver. 

matilda 

Medeja, mami bi mi morala dati ime Medeja, ker sem tako nevarna za svojega otroka. 

Matilda še naprej boža zastavo in upa, da je z njeno hčerko res vse v redu. V tistem kaotičnem trenutku v sobo pride borka.

borka

Konec obiskov! Kaj je to dretje? Kaj se je zgodilo? Ja ti mala lepotička, kaj pa je? Daj jo meni, fante, jo bom jaz malo pocartala, ja tako … nič jokat deklica lepa, ti bo teta Borka zapela eno pesmico.

Matildo preneha božati svojo jugoslovansko zastavo. Če bi snemali film, bi zdaj začelo snežiti kar iz stropa bolniške sobe. Nežna, topla modra svetloba bi posijala na živčne obraze in jih prekrila z modrim žametom.

Konec obiskov, mladi fant! Čas je, da greš domov …

mlad moški

Da grem na pivo …

matilda

Da greš domov sestaviti posteljico …

mlad moški

Se vidiva jutri, štručka moja …

borka

V nedeljo obiskov ni.

mlad moški

Da boš vse pridno popapala!

matilda

Joj, kakšno luškano buško ima na glavi. Takšno, kot rdeče jabolko. In vse je v redu.

Mlad moški prižge cigareto in živčno kadi. Gleda, kako borka nežno boža njegovega otroka, na matildinem obrazu pa je opazil nekakšno deviško blaženost. 

mlad moški

Ti boš stara dve leti in takrat bom prvič pozabil na tvoj rojstni dan. Odšel bom igrati na Norveško, na križarko. Ne bom poklical tvoje mamice matilde in ne bom ti poslal darila. Delal se bom, kot da ne obstajaš. To bom naredil zato, ker nočem postati vikend očka. Ne bom prenesel, da boš gledala kako vsako soboto pridem s kupom daril, zavitih v celofan, v nedeljo pa grem, brez pozdrava. Tvoja mamica in tvoj očka se bova kmalu po prihodu iz porodnišnice začela prepirati. To se bo začelo tako, da ti ne boš hotela spati, jaz pa se ne bom mogel zbujati sredi noči in bom raje preslišal tvoj prodorni jok, kot pa na pomoč priskočil tvoji mamici, ki se bo zbujala vsako uro, te nosila po sobi gor in dol, dojila in previjala. Jaz se ne bom zbudil zato, ker ne bom mogel, ne ker te ne bi imel rad, rad te imam, deklica moja brez imena. Bolj kot tebe, pa imam rad samega sebe. Tudi zato se bova sprla, tvoja mamica in jaz. Na dan, ko ti bova morala izbrati ime, bom najprej poklical svojo mamico. Ona bo popljuvala vsa imena, ki sva jih izbrala jaz in tvoja mami, potem pa predlagala kopico čudnih in zastarelih imen. Vztrajala bo, da izbereva eno izmed njih, drugače bo vsak dan visela na telefonu in prepričevala. Tvoja mamica bo čisto iz sebe, jaz pa bom šel na pivo in tam ostal do jutra. Stara boš tri leta in v rokici boš držala mehko igračko, malega ježka. Gledala ga boš, potem pogledala mamico in rekla, da ti ni všeč. Moj obraz bo zate tuje platno nekakšnih emocij, ki jih odseva tudi tvoj mali obrazek. Podobna mi ne boš, samo zaspala boš v točno takšni pozi, kot jaz. Vsako noč. In to je vse. Ko boš stara šest let tudi spala ne boš, tako kot jaz. Postala boš samo še ena neznanka, ki noče imeti opravkov z mano. In takrat bom zares srečen. Lahko se bom brez slabe vesti pretvarjal, da ne obstajaš. 

Odide v oblaku cigaretnega dima. Matilda in borka gledata za njim. Deklica mirno spi in se ne ozira na dim in na matildo, ki nežno joče. Vse skupaj začne izgledati rahlo patetično. Matilda zgrabi jugoslovansko zastavo in se tokrat popolnoma zavije vanjo. 

borka

Kje si ti našla tega osladneža?

matilda

Glej, mi smo tukaj v barju polnem megle in nežnega dežja. Za reko, v kateri se vsako noč utopi kakšen posameznik pa je eno veliko mesto. Zgradbe so tam postavljene pravokotno. Mesto je torej moškega spola. Vsepovsod se kadi, iz vsake ulične luknje se sliši glasba. Tam sva se spoznala. Tam sem ga našla. 

borka

To je vajin prvi otrok?

matilda

In zadnje kar sva uspela skupaj narediti.

borka

Jaz sem takšna mama. Zares. To sem jaz, to je moj poklic in takšna sem. Saj vem, kako me ljudje gledajo po strani, češ “Daj nehaj se pretvarjati in skrivati za svojimi otroci!”. Kaj pa kariera?! Kaj pa potovanja? Kaj pa biti lepa ženska?! Naj grejo vsi v kurac. Tale moj tamali borbeni je moj tretji sin. Tretji brat. Jaz in fantje. Mirno zaspim, kadar slišim moje fante, kako smrčijo v spanju. Slišim jih skozi zaprta vrata njune sobice, slišim jih prav sem do porodnišnice. 

matilda

Nisi sama s temi fantki, ane?

borka

Moj dragi mož je takšen, klasičen moški v štiridesetih. Me boš vprašala, če ga imam rada? Ne vem. Spoštujeva pa se, rada gledava dnevnik in komentirava vse tiste kuščarje in stričke iz ozadja. V tem najdeva svoje malo zadovoljstvo. Tako vsaj veva, v kakšen svet pošiljava tri mlade fante in na kaj jih morava pripraviti. On me spominja, na papeža. Tako korekten je, res veliko zna. Pričakuje, da mu ljudje sledijo. Radodaren človek, humanitaren. Ni lep, je pa šarmanten. Moj kuhinjski papež! Moja kopalniška nuna! Tako se kličeva, to je najina privat fora. 

matilda

Midva se ne ljubiva. Jaz ga imam rada, zaljubljena sem … ali pa sem bila. Nisem prepričana več. Ko drži najino deklico v rokah, se mi zdi ogaben, ko pa stoji kar tako sam zase, ga pa imam nekako rada. 

borka

Zavijaš se v to propadlo zastavo in si melanholična! Premlada si, da bi se rodila pod temi barvami in tole zvezdo. Imaš pa nekakšno nenavadno mesečino na obrazu, ko se skrivaš spodaj. Vem, da te nima rad, vem kako te gleda in kako se te dotika. 

matilda

Ta zastava, to mi je dal moj oče, ko je umrl njegov oče. Nikoli ga nisem spoznala. Obesil se je eno leto pred mojim rojstvom. V kopalnici, nag. Našli so ga, ves posran in poscan je visel na štriku. Na tleh okoli njega je ležalo nekaj cigaretnih ogorkov, steklenica najslabšega viskija iz samopostrežne, se pravi vaške trgovine in koščki požganega papirja. On je bil ves porezan in pobrit, nikoli nismo izvedeli zakaj. Bil je slab človek. Bil je umazan in pretkan. Bil je takšen, kot je moj mlad moški, ta, ki sem ga imela rada. Ta, ki se me dotika tako, kot da me nima rad. 

 

borka

Jaz sem stara toliko kot ti. In ravno tako imam dedke in babice, ki so popolnoma fucked up …

matilda

Ta zastava diši po dedku in moj mladi moški je prvi, ki diši točno tako, kot ta zastava … Celo življenje sem iskala točno takšen vonj, ki me je hkrati navdajal z gnusnom, ampak me je izzival, vzburjal, šla sem za tem vonjem … 

borka

To počnem tudi jaz in vse druge gospe, ženske, tete in dekleta. Ti nisi izbrala, da bi rada postala mati, ti si morala roditi deklico, da si sploh lahko preživela. Nekatere se pač samo tako lahko pomirimo z našimi razjebanimi predniki. 

matilda

Gola sva stala v moji mali sobici še tisto noč, ko sva se spoznala. Gledala sem, kako mu srčna žila na vratu utripa vedno hitreje, tako se mu je tudi dvigal. Zavita med umazane odeje sva ležala do šestih zjutraj. Potem pa sonce in svetloba, veš kako to gre, magija izgine in oba sva bila spet brezvezna človeka, umazana od sperme in krvi …

Matilda se živčno zavija v jugoslovansko zastavo in jo vohlja. Pogleda v prozorno posteljico k svoji hčerkici, ki presenetljivo mirno spi. Matilda je živčna in blažena hkrati. To stanje je stanje kokainske omame in mleka. V prostor se v tišini pripelje še ena dojenčica v prozorni posteljici. Nekdo jo je potisnil v prostor. Spi prav tako mirno, kot deklica mamice matilde. Za njo pride velika ženska, postavna, burna, močna in slavna – jara.

jara

A spijo? Gremo na čikec?

borka

A imaš ti še kakšen čikec zame? Zmanjkalo mi jih je.

 

matilda

Ne skrbi, jaz imam še dve škatlici. 

borka

Takole jih ti skrivaš pred nama …

matilda

Ker so samo za posebne priložnosti.

jara

Moja stara mama je moji mami zadnjič zame dala tole vrhunsko domače žganje iz smrekovih vršičkov.

matilda

Borka, si ti še na tabletah?

borka

Ah, saj ni važno! Če bom pa zaradi tega bolj trdno spala, bom spila še tri.

jara

Matildica, ti še zmeraj furaš jugonostalgijo? Nikoli še nisem srečala dekleta, ki bi tako močno hrepenela po državi, ki je sploh ni doživela, v kateri sploh ni bila rojena! 

borka

Pusti jo! To je zgodba o dedkih, očetih … ne bomo zdaj o tem. 

 matilda

Tebe sploh ne pere nikakršna nostalgija, Jara. Jaz bi vsaj tretjino tvojega pragmatizma in tvoja dobra stegna. Še po porodu izgledaš kot svetnica. 

 

jara

Nič od tega, kar je bilo, ne bi predala moji mali Fridi. Ampak sprejem pionirjev … da mi je to še kdaj za doživeti. Samo ta občutek, tisti prav poseben prvi šolski dan! Modra kapica, rdeča rutka in najbolje od vsega – malica. Hrenovka, ki kar pokne, ko jo prelomiš na polovico. Gorčica, ki prekriva polovico krožnička. Puhasta bela štručka – razpočenka. 

borka

Razpočena razpočenka, kot naše uboge vaginice po prihodu naših vražjih otročičkov!

jara

Čokoladna tortica z veliko kreme, ki je imela okus po puhastem oblaku z drobnimi koščki čokolade. Sok, v tetrapaku in pred nami na mizi, šopek rdečih nageljnov. Cel mesec sem se učila tisto svečano prisego …

matilda

Prosim, prosim, povej mi jo, povej jo, kot si jo takrat!

Jara se smeji in stopi na posteljo k matildi, saj matilda cel čas leži, sedi ali pa stoji na postelji. Vse tri mlade mamice stopijo na posteljo in v en glas odrecitirajo svečano pionirsko prisego. Nekaj, kar je v tem trenutku njim skupnega, če odmislimo na male novorojene štručke v prozornih posteljicah. To je skrivna koda njihovega sestrstva. Prav tam, točno v tistem trenutku.

matilda + borka + jara

Pred pionirsko zastavo obljubljam, da se bom marljivo in vztrajno učila. S svojim znanjem in pridnostjo želim zdaj in ko odrastem koristiti naši socialistični domovini Jugoslaviji in vsem njenim delavnim ljudem. Obljubljam, da bom zvesta tovarišica in dober človek. Vse moje delo in ravnanje naj pokažeta, da sem vredna otrok svojega ljudstva in vredna članica velike družine narodov, ki hočejo po poti napredka, pravice in miru. Dati častno pionirsko ni mačji kašelj, saj je pionir:

 

P = pošten

I = iskren

O = olikan

N = neustrašen

I = iznajdljiv

R = radodaren

 

Zadnjih šest besed izgovorijo tako, da Jara glasno vzklika besedo PIONIR, borka in matilda pa glasno, brez prestanka ponavljata besede. Nato se zaustavijo. Gledajo pred sebe in na obrazu jim je prebrati nekakšno žalost. Med branjem njihovih obrazov začutimo, da jim je žal, da je prisege že konec in da je ta majhen trenutek brezkrbnosti in zabave, ki so ga začutile – pri koncu. Matilda se spusti s postelje.

matilda

Poštena, iskrena, olikana, neustrašna, iznajdljiva, radodarna. Pionirka!

Ne verjamejo temu, kar govorijo. Vse bolj in bolj popačeno izgovarjajo svoje replike. Samo jara govori iz srca in popolnoma iskreno. To prav zares misli in to so njena čisto prava prepričanja. 

borka

Pionirka!

jara

Pionirka! 

borka

V korist našim otročičkom!

matilda

V korist našim mladim partnerjem, novopečenim očkom!

jara

V korist državi! 

 

borka

Povečujemo rodnost s svetlobno hitrostjo!

borka

V korist širjenju našega naroda in kulture!

matilda

V korist mešanja našega naroda in kulture z drugimi narodi!

jara

V korist tehnološkega napredka!

borka

V korist državnih ustanov!

matilda

V korist kapitalizmu!

jara

V korist potrošništvu, iz svojih vagin štancamo nove kupce!

matilda

Nove umetnice in umetnike!

borka

Zdravnice in zdravnike!

jara

Direktorice in direktorje!

 

matilda

Frizerke in frizerje!

borka

Kmetice in kmete!

jara

Športnice in športnike!

matilda

Čistilke in čistilce!

Nočni čistilec čisti tla, vstopi v prostor in pogleda revolucionarne postave mladih mamic v bolniških oblekah svetlo modre barve. V zatemnjeni sobi izgledajo popolnoma enake. Toda nočni čistilec ne nosi modre Vartex obleke, niti modrega predpasnika. Na sebi ima črno moško obleko, na kateri so posute črne bleščice, rdeč metuljček in črno srajico iz italijanske svile. Namesto klasične metle v rokah drži črno palico, na koncu katere visi nekoliko usnjenih nitk. Lahko bi rekli, da spominja na sadomazohistični bič, ki to ni. Nočni čistilec ima skodrane lase in ogromen nasmešek. Ni prav posebno lep, s karizmo pa lahko premaga čisto vsako operno divo na svetu. Prostor se spreminja, dekleta pomaknejo postelje in posteljice z dojenčki, spusti se gosta žametna zavesa rdeče barve, prostor napolnejo svetila različnih barv. Ženske medtem, ko nočni čistilec odpleše pozdravni govor nase navlečejo krasne obleke, ki so primerne za kakšen nočni klub ali disko. Šminkajo se, delajo si frizure in obuvajo čevlje z visoko peto. V ozadju slišimo nekakšno seksi, jazzovsko, cirkuško glasbo.

 

DRUGI DEL: REVOLUCIONARNI CABARET

nočni čistilec

Willkommen! In bienvenue! Welcome! Aus Geburtshelfer cabaret! Drage dame in gospodje! Poglejte, pristopite, ne bojte se. Ozrite se naokoli, dobro odprite zaspane oči in se udobno namestite na svojih trdih sedežih. Vstopnine v naš vodvilski cabaret ni, zato vam nikakor nismo mogli privoščiti boljših stolčkov. Morali se boste zadovoljiti s temi trdimi ploščami, ki ne pustijo dihati vašim ženskim intimnim organom in neprijetno žulijo, mečkajo in stiskajo vaša moška moda. Uboščki in uboščice, tako ste bili željni vpogleda v tole porodnišnico – norišnico, da ste pripravljeni zmečkati svojo reproduktivnost! Dame in gospodje, rad vas imam. Pripravite se. To, kar sledi je presenetljivo, boleče in grozljivo! Naj vam predstavim moja dekleta. Pridite, deklice moje zlate. Poglejte jih kako so lepe, postavne in videli boste, česa vse so zmožne! Ti, pridi …

 

Borka pristopi. 

 

Kako ti je ime?

 

borka

Borka.

 

nočni čistilec

Koliko let imaš, Borka?

 

borka

Natanko triindvajset. 

 

nočni čistilec

Koliko otrok imaš?

 

borka

Tri. Prvi deček je star štiri leta, drugi eno in pol tretji pa točno dva dni in šest ur in petnajst minut in tri sekunde. 

 

nočni čistilec

Naša borka je močna deklina. Boste videli, sama lahko dvigne vse tri fantke naenkrat, jih odnese v sobo. Enega posadi na tepih in mu da igračke, drugega posede v otroški stol in mu napravi male vojačke iz kruha in sira, tretjemu pa že menja plenico. Ona je ženskaaaaa moooooč! Svoje tri dečke lahko nese iz prvega nadstropja domače hiše v pritljičje v treh in pol minutah! Aplavz prosim, za našo borbeno borko. Ti, pridi sem …

 

Jara pristopi.

 

nočni čistilec

To je jara. Kot vidite, jara ni v svojih dvajsetih. Na čelu sta se ji narisali že dve gubici in na rokah je opaziti, da je na Zemlji prehodila že dosti let. Stara je osemintrideset in je zadnja generacija neke druge države, druge ureditve, ki smo jo vsi že malo pozabili. Ona je ženskaaaa resnicaaaa! Njen obraz je vaše ogledalo! Jara, stopi sem in čisto potiho opazuj dame in gospode …

 

Jara stoji pred damami in gospodi. Opazuje, zbrano gleda in vsak ima občutek, da ga je zares pogledala, čeprav oči skorajda ne premika. Spominja na Mona Lizo.

 

Vidite kako iskrena je. Jara ne more lagati. Vse kar pove, je resnica. Je to njeno prekletstvo ali dar? Presodite sami. Ima samo eno hčerko, ki je stara tri dni in niti jara sama ni prepričana koliko ur, minut in sekund, ker to ni pomembno. Ona partnerja nima. Za vse moške je pač bila preveč iskrena! Zato je neke noči, odšla v gledališče, potem pa na pivo z enim izmed igralcev, ki je igral Narcisa. Po senzualnem spoju mu je povedala, da vendar pač ni tako lep, kot si misli, da je in bum – ostala je sama z ogromnim trebuhom, ki je splahnel po malo manj kot devetih mesecih. En velik aplavz prosim, za našo jaro Resnico!

 

Jara stopi do gospoda v prvi vrsti in mu čisto potihem reče, naravnost v obraz.

 

jara

Tale srajca vam ne pristaja tako dobro. Bi morda raje pogledali za kakšno večjo številko in v modri barvi?

 

nočni čistilec

Ostala nam je naša največja skrivnost vodvilskega cabareta mladih mamic! To je gospodična … ti, pridi sem, da te predstavim obiskovalcem.

 

Matilda pristopi.

 

matilda

Matilda, mi je ime.

 

nočni čistilec

Tako je, to je naša mamica matilda! Ima triindvajset let, dolge noge, eno hčerkico, ki imena še nima in je stara dva dni. Ima pa tudi veliko skrivnosti. Matilda je pred tremi leti zapustila svoj dom. Odšla je, brez da bi vedela kaj jo čaka. S seboj je vzela le jugoslovansko zastavo svojega pokojnega dedka, ki ga nikoli ni poznala. In tam je našla reinkarnacijo prav tega ostudnega gospoda – zastavo bi lahko brez problema zabrisala v smeti, pa jo je obdržala iz nepojasnjenih sentimentalnih razlogov. Matilda ima prav posebno moč.

 

matilda

Če povem čisto po pravici, ne vem, če imam mojo malo deklico brez imena zares rada – kot vsemogočna mati. Meni se ni zgodilo tako kot ostalim dekletom in ženam. Jaz nisem postala blažena, ko so to malo štručko položili v moje naročje. Bolelo me je telo, od nožnega prsta do najvišje točke na glavi, sililo me je na bruhanje in nekakšen čuden občutek me je pritisnil v prsih. Gledala sem to nežno bitjece in sem se spraševala, kaj se, če se sploh kaj, podi v njeni mali glavici. Zdravnik je previdno vprašal, če sem pripravljena otročička predati na rutinske preiskave in jaz sem ga nadrla, da naj ne sprašuje takšnih idiotskih vprašanj in deklico potisnila v roke medicinski sestri, ki je stala na levi strani moje postelje. 

 

nočni čistilec

Nalednji dan, ko se je matilda spočila, je v njeno sobo na obisk prišel psihiater, da bi se z njo pogovoril o postporodni depresiji. Vendar matilda ne trpi za poporodno depresijo. Ona enostavno ni začutila. 

 

matilda

Ne pravim, da je nimam rada, rada jo imam kot nedolžno malo osebo, za katero je potrebno skrbeti. Ne morem pa ji dati materinske ljubezni. Tiste nesebične in absolutne. Meni se ta čudež ni zgodil. Jaz tega v sebi nimam.

 

nočni čistilec

Matilda, ženska brez čusteeeeeeev! Naša najdragocenejša članica, umetnica, akrobatka, žena stroj!

 

borka + jera

Žena stroj! Žena stroj! Žena stroj!

 

nočni čistilec

Dame in gospodje! Naše čudakinje so za vas pripravile prav posebo poslastico. Razbijale bodo prekletstva, ki visijo nad njimi. Najprej pa, prav posebna točka. Tri mlade mamice bodo tekmovale v pumpanju svojega mleka. Dame moje, pripravite si prosim tri stole in tri mehanične pumpice za vaše prsi. Ste pripravljene?

 

Vse tri mlade mamice se namestijo v vrsto, sedejo in vsaka na svojo levo dojko nastavi mehanično pumpico za pumpanje mleka. Nestrpno čakajo na start.

 

nočni čistilec

Pripravljenje, pozor, zdaj!

 

Mamice hitro pumpajo, potne so in glasno preklinjajo … 

 

matilda

Kurac!

 

borka

Jebemti vrata!

 

jara

Jebemu Boga!

nočni čistilec

Stop! Diskvalifikacija, čez Boga pa ne bomo. Jara, prosim če zapustiš svoje tekmovalno mesto in počakaš na naslednjo točko. Hvala lepa!

 

Jara se poklapano dvigne in odide. Gole prsi ji bingljajo in iz njenih ogromnih bradavic kaplja mleko.

 

nočni čistilec

Čez boga pa ne bomo, njega bomo pustili čisto na miru, saj smo vendar politično korekten vodvilski cabaret! Dami, borka in matilda, sta pripravljeni?

 

borka

Bring it on, baby. Dajmo tej množici pokazati, zakaj smo najboljše mlekarice na svetu!

 

nočni čistilec

Gremo … pripravljeni, pozor, raz, dva, tri, zdaj!

 

Matilda in borka divje pumpata. Borkina steklenička je že skoraj do konca napolnjena, ko se kar naenkrat v mleku pojavi kri. Borka ne opazi, da ji je počila bradavica in še kar naprej pumpa in pumpa in pumpa … neumorno, dokler ne izgubi zavesti in pade iz stola … Leži kar tam na tleh, mleko se cedi po njenem telesu in tleh, kri počasi curlja, matilda pa zraven nje pumpa in pumpa in zakriči.

 

matilda

Uspelo mi je, jaz sem najboljša mlekarica na svetu! Yes!

 

nočni čistilec

En velik aplavz, za našo, z mlekom polno mlado mamico matildo! Bravo matilda, daj da te poljubim ob tej nesporni zmagi!

 

Nočni čistilec poljubi matildo. Pričakovali bi, da bi jo poljubil trikrat, dvakrat na desno lice in enkrat vmes na levo. No, poljubi jo na usta. Da ji takšen moker francoski poljubček. 

 

matilda

Hvala. Ob tej priložnosti bi se rada zahvalila za podporo svoji družini in tekmovalkama. Čestitam, pošteno sta se borili in …

 

jara

Ne, jaz pa ne: užaliti Boga, takšno dejanje ni pošteno!

 

matilda

Da se je borka borila pošteno in da zmaga ni bila lahka ob tako zahtevnih nasprotnicah …

 

Borka se počasi prebuja in opazuje dogajanje okoli sebe.

 

borka

A sem morda zamudila že drugo točko? Pizda!

 

nočni čistilec

Draga Borka, veseli smo, da si se vrnila med nas, zavestneže. En aplavz za našo borko, ki se je nesporno borila, dokler ni dosegla svojega limita! Maestro, glasbo prosim. Čas je, da pobožamo naša ušesa. Zaprite oči. Prav vsi, ja. Resno vam pravim, da zaprite oči. Prepustite se. 

 

Mlada dekleta plešejo. Borka skrije svoje prsi nazaj v obleko, brez da bi počistila mleko in kri. Tudi matilda in jara se nazaj oblečeta. Zdaj je čas za spodoben del programa. Dekleta pričnejo peti.

 

matilda+borka+jara

Hodi, jej, pij, beri, pazi,

da se ti juha ne prismodi!

Potisni, dihaj, potisni, pihaj.

Dihaj, potisni, dihaj, razmisli!

Vse pospravljeno, vse oprano,

dojenček zaspan, delam predano.

Lepa, spočita, nikoli razborita,

srečna, vesela, posoda vsa pomita.

Lažem, lažem, to vendar ni mogoče,

dojenček počne vse tisto kar hoče,

mamica joče, dojenček nič noče,

takrat pomaga lahko le še oče!

Njega ni, dojenček čez trinajst ur šele mirno zaspi.

Mamica sama, na balkonu sedi, 

časa več nima, srce jo boli.

Sama ni kriva, bo vino popila, 

na mrzlem balkonu se močno prehladila.

Zato joče in cigareto do konca pokadi,

jebe se ji za svet in vse ostale ljudi!”

 

nočni čistilec

Obrišite solze, posmrkajte se v robčke. Kdo bi vedel, da imajo naše mlade mamice tako lepe glasove. To je naključje spočetja. Milijoni možnosti se prelivajo, ko semenčece doseže jajčece. Bo znala peti? Bo imel visoko čelo? Se bo rodil v napačnem telesu? Bo imela različne bave oči? Bo visok kar meter devetdeset? Možnosti, poplava možnosti, ki je večja od Tihega oceana. Bo, ali ne bo. 

 

matilda

Bo!

 

jara

Ne bo!

 

borka

Bo ne bo!

 

nočni čistilec

Mlade mamice pa se že pripravljajo, da bodo učinile drugo vragolijo. Dame in gospodje, pripravite se na neverjetno, nevarno, presenetljivo … menjanje pokakane otroške plenice! 

 

Mamice si lase povežejo v debele kite in se slečejo do spodnjega perila, ker jih te lepe obleke za v disko blazno motijo. Sezujejo svoje čeveljce s peto in se ogrevajo. 

nočni čistilec

Vroče je, mlade žene so že čisto prepotene! Prva, matilda, se bo povzpela na visoko vrv, v roke bo dobila velikega dojenčka, ki se je ravnokar močno podelal in polulal v svojo plenico, smrad bo neznosen – hkrati, pa bo morala loviti ravnotežje! 

 

matilda

Prinesite mi ga, jaz sem pripravljena! Še višje, postavite vrv še višje, tako nizka je samo za otroški vrtec!

 

nočni čistilec

Bravo matilda, to je pravi zagon! To je predanost! Aplavz za matildo prosim! Borka si je poleg sebe že postavila plastenko s špiritom. Namreč ta neustrašna triindvajset letnica bruha ogenj! To jo je naučila njena stara mama, ki je nekaj časa živela v vasi. Poleti je tja prihajal ciganski cirkus. Neustrašna in ognjena borka! Dojenček, ki ga bo prejela je ravnokar popil toliko mleka, da je njegova mamica od izčrpanosti zaspala in prejela infuzijo! Borka, to pa bo en velik zalogaj, kaj praviš?

 

borka

Nimam časa, koncentriram se!

 

nočni čistilec

Vidite, dame in gospodje, kakšna predanost, kakšna volja in kakšen fokus! Ne, čisto nič aplavza ne bo prejela, seveda ne želimo uničiti njene močne koncentracije! Gremo, naprej! Jara, kje si? 

 

Jare že nekaj časa ni več v prostoru. Nočni čistilec je zbegan in želi popraviti tole neprijetno situacijo.

 

Dame in gospodje, veste jara je odšla podojit svojo dojenčico. Ona je skrbna, predana in kot vsaka prava mati je začutila klic narave, instinkt je prevzel njen razum in lačne oči njene male štručke so se ji zasvetile pod vekami. Je že malce starejša ženska …

 

V tistem jara v prostor prikolesari na monociklu in ponosno naredi tri kroge.

 

Dame in gospodje, pa to je neverjetno! En velik aplavz prosim za našo spretno Jaro! 

 

jara

Tri leta sem se učila, enkrat sem si zlomila roko, drugič zvila gleženj in tretjič zgubila prvi zob. Potem pa me je oče zgrabil in tako nalomil po riti! To je bilo zato, ker sem rekla, da nikoli več ne bom sedla na ta prokleti monocikel, ampak pri nas doma je pač blo tako, da si moral, kar ti je bilo naročeno. Kar te ne ubije, te naredi močnejšega!

 

nočni čistilec

Naše prelepe tekmovalke bodo prav zdaj dobile pokakane dojenčke. Vi, drage dame in gospodje pa boste glasovali, katera od njih bo absolutna zmagovalka. Vsak od vas bo dobil kartončke z njihovimi imeni in ko bom zaklical: “Glasujte!” vsak od vas dvigne en kartonček z vašo izbranko. Nato bom jaz preštel vse glasove in tista, ki jih bo imela največ je naša ultimativna zmagovalka. Zdaj pa prosim za popolno tišino v dvorani, dekleta potrebujejo nekoliko sekund, da se lahko skoncentrirajo. Dekleta, ste pripravljene?

 

Mamice prikimajo. Vse so na svojih mestih in nestrpno čakajo začetek.

 

Pripravljene, pozor, zdaj! Zdaj! Zdaj! Tekma se je pričela. Matildi gre zelo dobro. Plenico je že nežno razprla in zdaj z vlažilnimi robčki počasi briše kakec z dojenčkove ritke. Vidimo, da si je v žep pripravila tudi hladilno mazilo, ki ga bo potem verjetno namazala po občutljivi dojenčkovi ritki. Borka se je malo zapletla. Plastenka s špiritom se ji je do polovice polila po tleh, zdaj poskuša razporediti preostali špirit, da ga bo imela dosti do konca previjanja. Jara se nekako drži, čeprav je videti, da je malo prepočasna. Šele zdaj, prav ta trenutek je uspela odpreti dojenčkov bodi, da bi prišla do plenice. Dekleta se ne dajo, vsaka je prepričana v svojo izvrstnost in zmago! Gremo, mamice, gremo! Publiko res prosim za popolno tišino. Joj, kaj se dogaja! Matilda je ravnokar izgubila ravnotežje. Z eno roko se drži vrvi in z drugo za levo nogo drži dojenčka! Dojenček joka, matilda je v resnem problemu. Zdaj je nekako uspela podati dojenčka našemu tehniku, ki skrbi za varnost otrok – toda to pomeni, drage dame in gospodje, da je matilda diskvalificirana!

 

matilda

Ne, to ni fer, dajte mi ga nazaj. Zmogla bom! Zmagala bom!

 

nočni čistilec

Ne, draga matilda moram te obvestiti, da je žal prepozno. 

 

matilda

Kakšna neumna pravila so to!

 

nočni čistilec

Vas, draga publika, pa moram obvestiti, da na žalost za matildo ne morete več glasovati zaradi diskvalifikacije. Zato se zdaj skoncentrirajte na preostali dve. Katera bo zmagala? Bo to borka ali jara? Jara je še zmeraj malo počasna, bork nespretno briše kakec. Zgleda, da ji bo počasi zmanjkalo vlažilnih robčkov. Tako je! Skoraj so že prazni! Kako se boste odločili? Katera od teh dveh mamic ima boljše kvalitete? Še malo, ni še konec. Borka zdaj briše dojenčkovo ritko kar s svojo obleko, ki jo je našla na tleh. Dojenček se smeji, lepo mu je. Jara pa je še vedno globoko v dreku. Dajmo jim še deset sekund. Boste odštevali z mano? Gremo: deset, devet, osem, sedem, šest, pet, štiri, tri, dva, ena, KONEC! Dvignite kartice, takoj zdaj!

 

Nočni čistilec šteje imena ene in druge. Ko prešteje ugotovi, katera je zmagovalka. Tista, ki zmaga odpleše zmagovalni ples in dobi kuverto polno denarja in popolnoma nov otroški voziček.

 

Čestitam, trdo delo se splača! Bravo, ta zmaga je vsekakor bila zaslužena. Tukaj je popolnoma nov in prestižen otroški voziček, ki ima zraven še grelnik za roke iz pravega krzna, da lahko mamica tudi v hudem mrazu sprehaja svojo malo srečo brez, da bi ji roke zmrznile! In pa, kuverto polno denarja. Povohaj, kaj je lahko prijetnejšega od vonja denarja? Vonj temenca mladega otročička! Aplavz, prosim, za našo zmagovalko!

 

matilda

Še zmeraj se mi zdi, da ni bilo fer.

 

Medtem ko zmagovalka pleše zmagovalni matilda spet vzame jugoslovansko zastavo. Vzame škarje in jo začne rezati na koščke.

 

Tega sranja ne potrebujem več. Da bi se oklepala vonja, ki ga sploh ne poznam, ker me je strah, kaj bo? Pizda saj nihče od nas ne ve kaj bo. A vi veste, kaj bo jutri? Mi boste rekli, da greste v službo, v trgovino po jebeni avokado, na jogo potem pa na pir? Nimamo pojma. Tega nas je strah! Lahko bi vsako minuto doživeli v celoti, kot pa da se skrivamo za telesi, ki nas vodijo v napačne strani. Močno sem zajebala. Pustila sem popolnoma odlično življenje, da bi doživela nekaj več. In sem, poglejte me. Tako me je vse to pritisnilo na tla, da sem si skoraj polomila vsa rebra in raztrgala polovico pljuč. Pa še zmeraj diham. Ko sem rojevala sem samo prosila in molila in skoraj bi se še ob tla metala, da ne vzamejo tistih gromozanskih škarij in mi ne prerežejo mojega presredka. Nekateri pač imamo radi svoj presredek in moj se meni zdi lep in ga pač ne dam, a prav? Da mi ga nekdo tam izmaliči. Bi se pa v bistvu bolj morala bat za malega človeka, ki rine na zrak. To je to sranje, ki me je držalo v moji glavi. Ki me še drži. Ej borka, a maš še kej špirita?

 

borka

Nekaj ga je še.

 

 matilda

Vse bomo pognale v zrak!

 

Ples zmagovalke se konča. Zdaj tudi jara in borka režeta zastavo. Nočni čistilec se nervozno premika in poskuša zaplesati s svojo palico, da bi rešil predstavo.

 

jara

Bom jaz, doma sem večkrat kaj morala zažgati, kakšne papirje pa to od očeta, to mi blazno gre. Pa še vžigalice imam zmeraj sabo, ker mi je oči govoril, da nikoli ne veš kdaj boš imela kakšen papir za sežgat.

 

nočni čistilec

Hvala mamicam za progresivno performativno intervencijo. Matilda, eno presenečenje imam zate.

 

matilda

Ne morem zdaj.

 

nočni čistilec

Matilda, ne bo ti žal. Pusti škarje in pridi k meni, hočem, da me držiš za roko, ko ga bodo pripeljali.

jara

Kaj bodo pripeljali?

 

borka

Ma daj nehaj, nateguje nas, ker mu ni kul, da delamo kres sredi porodnišnice, potem mu bo vodja oddelka pa cela bolnišnica srala po glavi, pa inšpekcija, pa policija. Sam za službo se boji, to je vse!

 

nočni čistilec

Matilda, saj midva si zaupava, ane?

 

borka

Dej ne ga poslušat! Kar nekaj sere.

 

jara

Tile koščki morajo bit še malo manjši, da bo dobro gorelo …

 

nočni čistilec

“Ko majhna deklica le si bila,

rdeča si jabolka zbirala.

Dokler ni zvita kača prišla,

vsa jabolka ti vzela.

Si tresla se, jokala, ob tla se metala,

dokler svojga fanta nisi spoznala.

Vzel je majhno, belo roko,

vodil te je v širno nebo.

Plesala si, plesala,

nič več se ob tla metala. 

Zaljubila se, spoznala,

da prava ženska si postala.”

 

Matilda, se me še spomniš? Lahko mi zaupaš, pridi k meni in mi daj roko.

 

Matilda pusti vse na tleh in pride k njemu. Primeta se za roke. Matildi je prijetno. Takrat skozi vrata na kolesih spet, kot da bi jo nekdo potisnil v prostor pridrvi kletka. V kletki je mlad moški. Gol in prestrašen. Matilda je prestrašena in spusti roko nočnega čistilca. 

 

nočni čistilec

Draga moja matilda! Da boš zares lahko postala prava ženska in mati, moraš najprej ubiti kačo, ki ti krade jabolka.

 

borka

Genialno! Izgledaš kot opica! Kričeča opica, zaprta v kleti, ki se modificira in obračat evolucijo na glavo. 

 

mlad moški

Umakni se, prasica. Kaj gledaš, pizda, obrni se stran!

 

Mlad moški v kletki postane agresiven. Nič več ni tisti ljubeč človek z začetka performativne intervencije. 

 

nočni čistilec

Draga matilda, zdaj imaš priložnost, da mu brez skrbi in slabe vesti poveš vse, kar ti leži na duši. Jaz te bom držal za roko, ne bom te izpustil. 

 

matilda

Si me sploh kdaj imel zares rad?

 

mlad moški

Reči mu, naj me izpusti. Kaj pa se grete, babe? Pojdite raje za svoje froce skrbet. Kaj si pa mislite, takole se zajebavate, potem pa boste izčrpane prišle domov in tiščale dojenčke moškim v roke? Neverjetne ste. Samo žrete obupno bolniško hrano in opravljate okoli. Sram naj vas bo!

 

matilda

V teh dveh dneh mi nihče ni rekel, da jem preglasno, da ne govorim pametnih reči, da sem predebela, da imam podbradek. Nihče mi ni nič govoril. Nobenega nisem rabila preverjati, če je žalosten, kako je žalosten in kaj mu moram jaz narediti, da ne bo več žalosten. Niti en odrasel človek v teh dveh dneh ni prelagal odgovornosti za svoje počutje in življenje na moje roke. V rokah sem držala najino hčerkico. Za njo moram skrbet, ona je tista, ki me potrebuje. Zato moram, tudi za njo, do konca.

 

mlad moški

Poscal se bom po vas, če me ne boste spustile ven!

 

matilda

Če bi z mano in najino neimenovano deklico moral zapustiti svoj dom, da bi nam bilo bolj lepo, bi ga?

 

mlad moški

Zakaj bi ga zapustil, če imam tam vse kar potrebujemo!

 

matilda

Ti imaš vse kar potrebuješ. Midve, ne. Me imaš rad?

 

mlad moški

Ne mi zdaj s tem težit, petkrat si me že vprašala, to je blazno dolgočasno. Ti si blazno dolgočasna!

 

matilda

Jaz sovražim vonj mojih prednikov. In ti tako dišiš. Zato te bom razkosala, kot tole mojo jugoslovansko zastavo. Dekleta, na delo!

 

Borka in jara pričneta tlačiti koščke jugoslovanske zastave mlademu moškemu v usta, dokler ne izgubi zavesti.

 

Samo, da ga malo prestrašimo. Ne bomo ga pokončale.

 

nočni čistilec

Dani se.

 

borka

Tako sem utrujena, rada bi se stisnila k mojemu malem dečku.

 

jara

Samo enkrat jo povoham in že obe spiva. Sicer se bojim, da jo bom zmučkala v spanju, ko se bom premikala, ampak saj vendar to ni mogoče, ane?

 

borka

Ah, kje, instinkt ti tega nikoli ne bi dopustil.

 

matilda

Torej to res obstaja. 

 

Jara in borka že spita. Dani se. Nočni čistilec prične čistiti tla s svojo palico. Matilda ga pogleda in mu pristopi poljubljata se. 

 

nočni čistilec

Ubila si vražjega potuhnjenca. 

 

matilda

Ti si ga ubil, ti si mu potegnil masko z obraza. Midva se poznava. Gledaš me, kot drugačen samostojni delček iz katerega se bo rodila celota. Cirkusa ne potrebuješ več. In jaz sem razrezala vse stare vonjave. Pojdiva.

 

V prostor počasi in intimno vdira intimna tema.

 

TRETJI DEL: ZMAGA USODE NAD NAVIDEZNIM NAKLJUČJEM ZGODOVINE

 

Videoposnetek matilde in nočnega čistilca, ki z rogovi na glavi, kot dva mala hudička plešeta. V nekih trenutkih izgledata kot mala otročička, potem kot starca, spet nekje pa kot zaljubljenca srednjih let. Ona pada, on jo ujame, on pada, ona ga ujame. Ples dveh teles je tako iskren in v bistvu popolnoma vsakodneven, da nikakor nismo preveč navdušeni nad njim. Plesa je konec in zdaj vidimo matildo in njeno majhno deklico, ki je stara tri leta. Ne vidimo njunih obrazov, gledamo jih samo v hrbet. Družita se nekje, nekdaj, nekoč. Tudi to je nekaj vsakodnevnega, pa vendar je lepo. Naključja so se spojila z usodo, karkoli že to pač pomeni. Brezhibna ubranost le teh je v vsakdanjo banalnost vpletla resnico. Verjeti ali ne. To je resnica.

 

KONEC.

Nika Korenjak, študentka dramaturgije in scenske umetnosti na AGRFT, študirala je tudi na ADU v Zagrebu in na Filozofski fakulteti v Ljubljani. V slovenskem kulturnem prostoru deluje kot praktična dramaturginja, gibalka in performerica. Piše scenarije za kratke filme in dramska besedila.
Deli